Opleiding instructeur EH
Medio oktober 2024 voorlichting over de nieuwe cursus:
Lokatie: Het Terras
Dinkgrevelaan 17
2071 BP Santpoort-Noord
e-mail: opleidingen@veriken.nl
Zie hier voor het “informatiepakket”.
Lesgeven is leuk
Kennis overdragen in de Eerste Hulpverlening is nog veel leuker! Seizoen 2024-2025
Eerste Hulpverlening is heel belangrijk in onze samenleving. Recent werd nog iemand in Haarlem in de bus door omstanders gereanimeerd en met succes. Voor de opleiding van Eerste Hulpverleners zijn goede instructeurs van groot belang. Dat niet alleen: het is heel leuk om les te geven in de Eerste Hulpverlening. En bijna iedereen kan het leren!
Vanaf 2002 wordt in Kennemerland door een ervaren team docenten een opleiding voor instructeurs Eerste Hulp georganiseerd, sinds 2003 in Santpoort-Noord. Inmiddels hebben ruim 130 cursisten met groot succes en tevredenheid aan deze cursus deelgenomen.
Het slagingspercentage is 92% na 1 jaar, een ook landelijk gezien zeer goede score. Dat ligt niet alleen aan de motivatie en inzet van de cursisten (natuurlijk heel belangrijk), maar ook aan de vakbekwaamheid en het enthousiasme van het docententeam.
Opleiding instructeur Eerste Hulp in Santpoort-Noord
Ook dit jaar organiseert de vereniging VERIKen weer een opleiding tot instructeur Eerste Hulp. Deze opleiding is erkend door Het Oranje Kruis en mag daarom onder haar auspiciën gegeven worden, net als voorgaande jaren. Na het behalen van de aantekening Instructeur Eerste Hulp (wat vroeger de Kaderaantekening genoemd werd) kan de cursist de aanvullende bevoegdheid Instructeur Reanimatie en AED-gebruik behalen van de Nederlandse Reanimatieraad.
VERIKen streeft ernaar om deze cursussen zo laagdrempelig mogelijk te maken. U kunt al instructeur worden als u:
- voor een groep met volwassen mensen durft te staan,
- hen iets wil overbrengen,
- voldoende kennis heeft van de Eerste Hulp en
- bereid en in staat bent om deels zelfstandig te leren.
Voor de prijs hoeft u het niet te laten, want ook die is bij VERIKen bewust zo laag mogelijk gehouden. Het leven is al duur genoeg en dat geldt zeker voor het vrijwilligerswerk. Onze tarieven zijn heel scherp en steken zeer gunstig af bij andere opleidingen!
Wat kost het qua inspanning en tijd?
Het kost u ongeveer 20 vrijdagavonden en zaterdagen van september tot en met mei (met vakanties wordt rekening gehouden), plus afhankelijk van uw prestaties enige dagdelen voor de vereiste examens bij Het Oranje Kruis (tenminste drie).
Niet alleen op vrijdagavond of zaterdag zult u aan de bak moeten, er moet ook huiswerk gedaan worden. Daarvoor moet u rekenen op 1 uur huiswerk per lesuur, maar dat kan individueel sterk variëren. De een leert nu eenmaal makkelijker dan de ander.
Uiteindelijk kunt u in iets meer dan een jaar een allround instructeur worden, dat hebben wij al enige jaren bewezen.
Vergist u niet: motivatie en doorzettingsvermogen zijn belangrijker dan een goed stel hersens, hoewel dat laatste natuurlijk wel prettig is. Wij hebben cursisten meegemaakt die op zich goed konden leren, maar door tijdgebrek of gebrek aan motivatie toch in de problemen kwamen en het daarom helaas moesten opgeven.
We hebben gelukkig ook cursisten gezien die niet zo makkelijk leerden, maar door gedrevenheid en keihard werken wel hele goede instructeurs geworden zijn! Hun motivatie straalden zij namelijk af op hun cursisten en dat is juist in de Eerste Hulp zo belangrijk.
Opbouw van de cursus
In de eerste fase, die begint in januari 2025 (na afronding van de opstapcursus in december 2024), is er afwisselend op vrijdagavond en zaterdag overdag les. Dan ligt de nadruk op het opdoen van vaardigheden en kennis op het gebied van Eerste Hulp, kennis van het menselijk lichaam, didactiek en organisatie. Het huiswerk is dan voornamelijk leerwerk en het uitwerken van oefeningen.
In de tweede fase, die begint in september 2025, gaat de cursist zelf lesgeven. Daarvoor moeten lessen worden voorbereid en in detail worden uitgewerkt. Die lessen worden elke week op zaterdag gegeven in de periode september t/m eind november 2025. Alle cursisten krijgen zoveel mogelijk op individuele basis begeleiding waar en wanneer dat nodig is. Dat kan omdat we de groep bewust klein willen houden, minimaal vijf en maximaal 12 cursisten. Die aanpak verklaart ook het hoge slagingspercentage van deze opleiding. Aansluitend volgt de opleiding tot reanimatie-instructeur.
Wat kost het financieel?
Het cursusgeld voor de opleiding zelf bedraagt circa € 1.595,00 als u deze cursus volgt vanuit een non-profit instelling, zoals een EHBO-vereniging of Reddingsbrigade, enzovoort. De opleiding tot reanimatie-instructeur NRR is inbegrepen.
Wij houden onze tarieven zo laag mogelijk, om het onderwijs in de Eerste Hulpverlening zoveel mogelijk te stimuleren. Het cursusgeld kan in termijnen betaald worden, dat is geen probleem.
Daar komen nog de kosten van de verplichte examens bij van Het Oranje Kruis, waarvoor u moet rekenen op circa € 600,00, afhankelijk van uw voortgang.
U moet zelf zorgen voor de benodigde boeken, zoals Het Oranje Kruisboekje (28e druk). Het is mogelijk om de benodigde boeken en instructiemateriaal (tegen kostprijs) via ons aan te schaffen. Ook zult u zelf moeten zorgen voor een laptop en een geschikte EHBO-tas of koffer.
Interesse?
Bent u geïnteresseerd, kom dan medio oktober (exacte datum en tijdstip volgt) naar onze voorlichtingsbijeenkomst in Santpoort-Noord. Deze wordt gehouden in Dorpshuis het Terras, Dinkgrevelaan 17, Santpoort-Noord.
Wilt u nog meer weten, aarzel niet om ons te mailen of te bellen. We zullen zoveel mogelijk al uw vragen trachten te beantwoorden. Stuur een e-mail naar opleidingen@veriken.nl.